צמח המורינגה הגיע לראשונה לישראל בשנות העשרים, על ידי יהודים מאזור העיר קוצ’י (קוצ’ין) בדרום מערב הודו. הזן נקרא המורינגה המכונפת (Moringa oleifera Lam), צמח כעץ מאכל בחצר הפרטית בביתם ותרמילו הצר והארוך, ששימש למאכל כונה “מקלות תוף” (drum sticks). מאז הופץ הצמח במקומות שונים ברחבי הארץ, ביניהם בגבעת יואב בקיבוץ עין השופט, נורדיה, כפר חיים, חיבת ציון, כרמי יוסף, גדרה, גני טל ובערבה הצפונית והתיכונה.
הצמח עצמו כולל 13 מינים וכיום הוא נפוץ בכל רחבי העולם, בעיקר באזורים בעלי אקלים חם המאפשר את התפתחותו. גם יתרונותיו וכתריו “כצמח היבשתי המזין ביותר בעולם” נפוצים יחד עמו. אין זה מקרי שתעשיות רבות בגלובוס וגם בישראל מייצרות ממנו תוספי מזון, שמנים, מוצרי קוסמטיקה ותרופות אלטרנטיביות.
המחקרים מוכיחים: ארון התרופות של הטבע
בעשור האחרון, התפרסמו מחקרים קליניים ומדעיים רבים שביקשו לבדוק את השפעתו של צמח המורינגה המכונפת על הבריאות האנושית. העליה המשמעותית בצריכת המורינגה והגדרתו כמזון-על במדינות רבות בעולם, הובילו לחקור שימושים חדשים בצמח, למטרות תעשייה, מזון לבע”ח, תחליף בשר ועוד. ואולם, נראה שמרבית המחקרים מתמקדים במציאת מזור למחלות ואירועים רפואיים מורכבים יותר.
להלן המובילים שבהם והממצאים שהפכו את המורינגה לצמח מרפא שיעילותו אינה מוטלת בספק:
סוכרת
צמח המורינגה יעילים לצמצום קליטת גלוקוז במעיים, הגברת ייצור אינסולין, הורדת עמידות לאינסולין, הגברת חידוש של תאי β בלבלב, העלאת רמות נוגדי חמצון בדם והורדת רמות של גורמים מחמצנים בדם (Muhammad et al. 2016). למידע נוסף
סרטן
מחקרים רבים נערכו על הפעילות האנטי-סרטנית של מיצויים מצמח המורינגה ונמצאו בעלי פעילות חזקה כנגד סוגי סרטן שונים כגון סרטן הלבלב, סרטן צוואר הרחם, סרטן הכבד, סרטן הדם, סרטן המעי הגס, סרטן השד, סרטן הריאות, סרטן המוח, סרטן בלוטות הלימפה ועוד. מרבית המחקרים בוצעו בחיות מעבדה ותרביות רקמה, אבל מנגנוני הפעולה שלהם על מחלות אלו נחקרו באופן יסודי ונמצאו כתואמים לאלו של תרופות אנטי-סרטניות ובמקרים מסוימים הם אף עבדו באופן סינרגטי עם תרופות אלו (Tiloke et al., 2018).
עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה:
מחקר שבחן את ה- Moringin מצא פעילות אנטיבקטריאלית חזקה כנגד מספר זנים של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה (Romeo et al., 2018). למידע נוסף
פעילות יתר של בלוטת התריס (Hyperthyrodism)
מחקר שהזין חיות מעבדה במיצוי עלים של מורינגה מצא ירידה משמעותית בערכי הורמונים המופרשים מבלוטת התריס וצמצמה את פעילות היתר שלה (Tahiliani et al., 2000).
קרינת טלפון סלולרי
חשיפה של חולדות מעבדה לקרינה סלולרית במשך שעה ביום למשך שבוע גרמה לפגיעה משמעותית בייצור ובאיכות של תאי הזרע של הזכרים. הזנה במיצוי מימי עלי מורינגה סיפקה הגנה מפני נזקים אלו (Bin-Meferij and El-Kott, 2015).
תופעת גיל המעבר בנשים
ניסוי קליני שנערך בנשים בגילאים 45-60 שנחשפו לתוסף מזון של אבקת עלי מורינגה, נרשמה עלייה משמעותית בערכים של ויטמין C ופעילות של אנזימים נוגדי חמצון בדם. כמו כן חלה עליה ברמות המוגלובין וירידה ברמות הגלוקוז בדם (Kushwaha et al., 2014).
תפקוד כליות ואבנים בכליות
מיצוי של שורש מורינגה שניתן לחולדות מעבדה, מצא ירידה משמעותית בהיווצרות חומצה אוקסלית בשתן וכן ירידה משמעותית בהופעת אבנים בכליות. (Karadi et al., 2006).
תשישות וכאבי גב תחתון
מחקר קליני שנערך בקרב משתתפים בריאים ביפן, מצא ששימוש באבקת זרעי מורינגה הוריד משמעותית תופעות תשישות וכאבי גף תחתון וכאבים בצוואר בהשוואה לביקורת (Shimizu et al. 2019). למידע נוסף
דלקת פרקים
מחקרים שבוצעו בחיות מעבדה מצאו שמיצוי מעלים או מזרעים של מורינגה, צמצמו משמעותית את הכאבים, את התהליכים הדלקתיים ונפיחות בפרקים (Martínez-González et al., 2017). למידע נוסף
קוליטיס
מיצוי של זרעי מורינגה הוביל לצמצום משמעותית את התהליכים הדלקתיים ואת הופעת הכיבים במעי הגס של חולדות מעבדה שעברו אינדוקציה לקוליטיס כיבי (Atta et al., 2019).