בקניה מעל 299 ש”ח משלוח חינם עד לבית  – כל המוצרים 100% מורינגה מהמשתלה שלנו מיוצר כחול לבן

מורינגה מכונפת (Moringa oleifera) ומיני מורינגה נוספים בישראל

לעד טנא
עריכה מקצועית אביגל הלר
בהערכה רבה לד”ר יפתח ואקנין קינן
מתוך מסמך של מדינת ישראל משרד החקלאות ופיתוח הכפר אגף יער ואילנות תחום גנים בוטנים וחקלאות ישובית.

תמונות מתוך מאגר Canva

מקורה של המורינגה המכונפת במורדות ההימלאיה, צפון הודו, בנגלדש עד פקיסטן. שמו של העץ מגיע מהמילה “מורונגה” (murunga) בשפה הטמילית ופירושה תרמיל-מעוקל. כיום העץ נפוץ בכל העולם ומגודל לצורכי נוי, הפקת שמן ותוספי מזון. העץ משמש למאכל בהמות וכתוסף תזונה לאדם, ומשמש כצמח רפואה מסורתי בהודו. על שימושיו הרבים נפרט בהמשך. במזרח ישראל צומח עץ קטן בשם מורינגה רותמית (Moringa peregrina) והוא צמח נדיר בישראל ובסכנת הכחדה, קרוב המשפחה המקומי של המורינגה המכונפת בישראל. חלקיה של המ. רותמית מרים יותר ובעלי ערך תזונתי נמוך יותר בהשוואה למ. מכונפת. לכן משמשים בעיקר ברפואה העממית ולרוב אינם משמשים למאכל. צמח זה מוגן ואין לפגוע בו.

מאפיינים כלליים: המורינגה הוא עץ קטן עד בינוני ממשפחת המורינגיים. סוג יחיד במשפחה. זהו עץ נשיר מותנה, גמיש בתנאי הגידול ועמיד ביובש. גזעו בהיר בעל קליפה סדוקה, עצה רכה אפרפרה ומשועמת. קוטר הגזע בבסיסו עשוי להגיע עד כ75 ס”מ וגובהו עד כ12 מטר. השורש העיקרי שיפודי מעובה בעל מספר שורשים משניים, מסוגל להתחדש מבסיסו לאחר שריפה, שבר או קיפאון ממושך אך שורשיו רגישים להצפת הקרקע והוא דורש קרקע מנוקזת. העלים מנוצים שלוש פעמים, העלעלים פשוטים אובאליים. מ. מכונפת מהירת צימוח ושתיל מסוגל לצמוח לגובה כמטר 1 עד כ4 בשנה ולפרוח כבר בשנה הראשונה לחייו בנביטה מזרע. מינים אחרים יפרחו החל מהשנה השנייה ואילך.

האבקה ופרי: (מ. מכונפת) פרחיו קטנטנים בצבע לבן עד ורדרד, דומים לפרח פרפרני, עשירים בצוף ומושכים דבורים. הפריחה העיקרית מתרחשת ממרץ עד נובמבר עם הפסקה קצרה בפריחה במהלך הקיץ, ולאחריה יתפתחו תרמילים ארוכים מצולעים הצומחים במהירות עד לאורך ממוצע של כחצי מטר. עם הבשלת הזרעים, התרמילים מתעצים ומתייבשים, לעתים קשוות התרמיל מתכווצות ומסתלסלות והזרעים נופלים החוצה. ניתן לקטוף תרמילים כשהם לקראת יבוש מלא, ובתנועת סחיטה משני קצוות התרמיל הקשוות נפתחות. הזרעים הבשלים בעלי צבע חום כהה ושלוש כנפיים דקות ועגולות דמויות נייר.

זריעה נטיעה: הצמח עמיד ומסוגל לצמוח בתנאי סביבה מגוונים, אך הוא מצריך קרקע מנוקזת ואינו יכול לעמוד בהצפה. בקרקעות כבדות מומלץ לשתול על גדודית או הגבהת קרקע בכדי למנוע נזקי הצפה לשורשים. כפי שהוזכר קודם לכן, ניתן לגדל עץ גם מזרע וזוהי צורת הגידול הקלה ביותר והמועדפת לגינה. מועד הזריעה המומלץ הוא באביב. יש לזרוע זרע בודד בעציץ עמוק או ישירות בקרקע, בעומק של כ 1 ס”מ ולשמור על לחות. הזרע נובט תוך ימים ספורים עד כשבוע ותוך כחודש ניתן להעביר אותו אל הקרקע. בגינה ניתן לנטוע במרווח של כ-3 מטר, הוא אינו מצל במיוחד וניתן לגדל תחתיו ובסמוך אליו צמחים אחרים. חיפוי הקרקע סביב העץ יעזור בהתמודדות עם עשבייה. צמחים צעירים מתקשים בהתמודדות מול עשביה גבוהה ומומלץ לקלטר ולעשב סביב השתיל בשנתו הראשונה.

השקיה והזנה: עצי המורינגה עמידים בתנאי יובש, ולאחר שנה ראשונה ניתן לעבור להשקיות עזר אחת לשבוע (ברוב הקרקעות) בין יוני לאוגוסט. העץ צורך מנות מים גדולות יחסית וזקוק להשקיה סדירה אחת עד פעמיים לשבוע ברוב חלקי הארץ. דרומית לקו באר שבע, ובאזורים שבהם כמות המשקעים השנתית יורדת מתחת ל300 מ”מ, כדאי להשקות החל מהלבלוב ועד הסתיו, אחת לשבוע באופן סדיר. את ההשקיה מתחילים מיד עם הנביטהנטיעה. אך העץ רגיש מאד לרטיבות קרקע גבוהה ויש להימנע מהמטרה ישירה והצפת הקרקע המעודדות מחלות שורש וריקבונות ועלולות להמית את העץ. תדירות ההשקיה השבועית נקבעת לפי סוג הקרקע והיכולת שלה להתייבש בין השקיות : בקרקע חולית השקיה דו-שבועית, בקרקע בינונית עד כבדה השקיה אחת לשבוע. להלן דוגמא לחישוב כמות ההשקיה לעץ בן כשנתיים הנטוע בגינה בקרקע כבדה:

נפח חופת העץ כ2 קוב. העץ מושקה במעגל טפטוף בן 9 טפטפות. ספיקת כל טפטפת היא 1.6 ליטר/שעה (ל/ש). נכפיל את הספיקה במספר הטפטפות ונקבל ספיקה של כ 14.5 ל”ש. בחודשים יוני-אוגוסט נשקה את העץ הזה אחת לשבוע במשך כשעה.

העץ אינו זקוק לדישון מסוים, אך דישון 1-2 פעמים בשנה יעזור לו להתחדש ולעמוד בפני שינויים ומזיקים. שימוש בקומפוסט בשל ואיכותי בכמות של כ25 ליטר לשנה לעץ יספקו את רוב צרכיו לאורך הגידול ויעזרו בקליטת מים, ברזל ומינרלים חיוניים מהקרקע. בקרקע שבה רמת הגיר גבוהה במיוחד והצימוח כלורוטי (עלעל בהיר עם עורקים ירוקים) ניתן לתקן בתוספת כלאט-ברזל ומיקרואלמנטים.

מזיקים: מעט מאד מזיקים ידועים בארץ, אלה המזיקים העיקריים שבהם עלולים להיתקל בגינה:

מזיקי שורש: פטריות, חיידקים ומיקרואורגניזמים שונים התוקפים את השורשים בקרקע ועלולים בסופו של דבר להמית את העץ כולו. קשה מאד לזהות ולטפל בנזק הראשוני ולכן מומלץ לשתול את העץ במיקום שאינו נוטה להיות מוצף בחורף ולדשן בקומפוסט לפחות אחת לשנה. בקרקע כבדה מומלץ להוסיף קומפוסט בבור השתילה על מנת לאוורר את הקרקע.

מזיקי שלד: חרקים הנוברים בבסיס הגזע, עצת השלד, בסיסי הענפים והענפים עד שברים ותמותה. לא ידוע על מזיק מסוים שפוגע במורינגה בארץ, אך בשל העצה הרכה נוברי גזע אופורטוניסטים נוטים לעתים לתקוף עצים חלשים, עצים הסובלים מרקבונות, שברים ופצעי גיזום. הדרך המומלצת להתמודדות מולם היא הקפדה על סניטציה וניטור תקופתי אחר סימני נזק. במקרה של נזק חמור או חשש לשבר מומלץ להתייעץ עם המדריך האזורי.

מזיקי עלים וצימוח ירוק: אקריות שונות תוקפות לפעמים את העלווה הצעירה וגורמות לניקוד צהבהב על פני העלה. זחלי עשים שונים אוכלים לפעמים צימוח חדש בעיקר בסתיו. הרחקת עלים נגועים מיד עם הופעתם תסייע מאד בהפחתת הנזק. במקרה של זיהוי נזק מומלץ לטפל בצורה נקודתית ובעיקר בשטיפה במי סבון. באזורים בהם הלחות גבוהה, העלווה נתקפת לעתים בפטריית קימחון, ומומלץ שלא לשתול לזרוע את העץ בצמוד לפפאיה, גפן ומנגו.

מלבד אלה, ישנם מחלות ומזיקים נוספים ופחות נפוצים, העשויים לתקוף את המורינגה ומומלץ להתייעץ עם המדריכים המקומיים באופן הטיפול הפרטני ועם הופעת סימני הנזק הראשונים.

גיזום ועיצוב: לעץ יש נטייה חזקה לצמוח ישר לגובה המקסימלי ומומלץ לדכא את הצימוח באמצעות גיזום השתיל הצעיר בגובה החזה, על מנת לעודד פיצולים ולהסיח את ענפי המשנה כלפי חוץ בכדי לאפשר קטיף של העלווה הצעירה. עיצוב העץ המומלץ לגינה הוא בצורת גביע נמוך רחב, ודיכוי של הצימוח לגובה. פצעי גיזום ונבירות רגישים לחדירת ריקבונות בגזעים ובענפים ומושכים מזיקים נוספים. לכן מומלץ להימנע ככל האפשר מגיזום ענפים עבים. גיזום קל וסניטציה של ענפים מנוונים כדאי לבצע בסוף החורף ולהימנע מגיזום חריף בין סוף יוני לסוף ספטמבר. שתיל שנבט באביב ישירות בקרקע אין צורך להלבין. כדאי לגזום את הפרי הצעיר באורך 20 ס”מ (ולהשתמש בו) בכדי להקל על העץ להתחדש.

הערה: עצים שלא נגזמים באופן תדיר ומושקים בתדירות גבוהה נוטים להישבר ברוח. כדאי להקפיד לעצב את העץ הצעיר בשנתיים הראשונות בכדי למנוע בעיות כאלה בעתיד.

שימושים: זהו אחד העצים השימושיים ביותר בגינה, ורוב חלקיו אכילים בעיבוד קל או שימושיים בצורה כלשהי. אך עיקר השימוש בו שלא כתוסף מזון מתקיים בעיקר במדינות עולם שלישי. קצרה היריעה מלהכיל את כל שימושיו השונים של העץ והמחקרים הרבים שפורסמו בנושא, אך נפרט את השימושים העיקריים שבהם:

העלים הצעירים בעלי טעם חרפרף (בדומה לעלי רוקט) נאכלים טריים, מיובשים או מבושלים ובעלי ערך תזונתי גבוה. הם משמשים כתוסף תזונה טרי, טחון או מיובש וידועים בשל סגולותיהם הרבות כמקור לנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים. מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על הפוטנציאל לשימושים רפואיים רבים החל בחולי סכרת, דרך טיפול בבעיות תזונה, תוסף מזון לכימותרפיה ועד הגברת ייצור חלב אצל נשים מניקות. אך בזמן כתיבת מאמר זה לא ידוע לי על שימוש רפואי מומלץמסחרי כלשהו ויש כמובן להיוועץ ברופא לפני שימוש בעלים שלא למאכל.

התרמילים הצעירים ניתנים למאכל בבישול קל או החמצה וטעמם דומה לאספרגוס. הפרחים גם הם אכילים ולאחר שטיפה והשרייה במים ניתן לקשט בהם ארוחות. השורשים המעובים הצעירים מקולפים*, נקצציםמיובשיםמושרים בחומץ ומשמשים לבישול כמו חזרת או צנון.

*אזהרה – קליפת העץ והשורש רעילה ומכילה אלקלואידים. היא אינה מתאימה למאכל ומשמשת לעתים כחומר הדברה נגד חרקים וחיידקים. הצמג הנובע מפצעי גיזום רעיל גם הוא ומשמש לעיבוד עורות.

הזרעים מכילים כ15% עד 45% חומצות שומן שונות ומגדלים את העץ להפקת “שמן בן”, לשימוש במוצרי קוסמטיקה וכשמן סיכוך עדין למכונות. הזרעים הירוקים אכילים לאחר קליה, בישול או בטחינה לאבקה ודומים בטעמם לבוטנים. הזרעים הבשלים נטחנים לאבקה ומשמשים לטיהור מים חלקי, בשל תכונה להשקעת מרחפים אורגניים במים (קואגולציה). לאחרונה אף מפתחים בישראל תחליף חלב המבוסס על הזרעים. ענפי העץ והגזע מיובשים ומשמשים לבניה קלה ולהסקה. סיבי הענפים משמשים להפקת נייר באיכות ירודה (עיתון, קרטון, נייר אריזה) וסיבי אריגה גסים.

כל אלה כאמור נעשים בעיקר במדינות עולם שלישי בהיעדר טכנולוגיה וחומרי גלם אחרים וניתן להתנסות בהם גם בגינה הקהילתית. חברי קהילת העולים מאתיופיה יכולים לספק מידע רב על שימושיו המסורתיים של המין האתיופי הדומה בשימושיו, כמו גם מבוגרי קהילות העולים מהודו וקוצ’ין ומומלץ מאד להתייעץ איתם לגבי מתכונים.

אולי יעניין אותך גם

20200814_082544
האתר שלנו "יערות מורינגה" התחדש
חברים יקרים שמח לבשר לכם שמגיע לנו מזל טוב https://moringaforests.com/ הפעם לא מדובר בנכד חדש אלא בכך...
WhatsApp Image 2020-07-02 at 12.21
הניצוץ שהצית את עולמי, היתה קנייה מיוחדת במינה.
כל ניצוץ אורה המקרב את האדם להסתכלות של אמת יותר טהורה היורד אל תוך נשמתו, משנה הוא את כל העולם כולו...
20201214_123225
יערות מורינגה מסתכלים מתחת לפנס ולא רועים בשדות אחרים
פתאום קם אדם בבוקר ומרגיש… שני סרטים הועלו בעקבות השידורים: הכתבה בחדשות עם דני קושמרו בערב ביום...

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

להצטרף למועדון לקוחות המורינגה שלנו ולקבל טיפים לתזונה בריאה ושלל מבצעים והטבות!